Zalm met groene peper korrels

Informatie


In Noorwegen, Schotland en Ierland wordt veel zalm gekweekt. Hierdoor is de zalm constant verkrijgbaar en aantrekkelijk geprijsd. Ten aanzien van de kwekerijen bestaan uiteraard kwaliteitsverschillen. Hoe minder zalmen per bassin, des te beter is de uiteindelijke kwaliteit. Kweekzalm krijgt daarom een 'etiket' opgeplakt, bijvoorbeeld met de gradatie 'ordinary' of 'superior'.

Vis van de week

Zalm met groene peper korrels, een gerecht voor 4 personen

Ingrediënten


  • 15gr boter
  • 6el visbouillon
  • 4 stukken zalmfilet, zonder vel
  • 3 sjalotjes, fijngesnipperd
  • 120ml slagroom
  • Verse peterselie ter garnering
  • 1el cognac
  • 3el groene peperkorrels in zout water
  • 4el witte wijn
  • 2el plantaardige olie
  • Bereiding


  • Smelt de boter in een pan op een matig vuur. Fruit de sjalotjes 2 minuten, tot ze zacht maar niet verkleurd zijn.
  • Voeg de wijn en cognac toe, voeg vervolgens de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat het onder af en toe roeren voor driekwart inkoken.
  • Draai het vuur laag, voeg de room en de helft van de peperkorrels toe en plet deze met de rug van een lepel. Laat de saus in 4 tot 5 minuten zachtjes iets indikken. Zeef hem en roer de resterende peperkorrels erdoor. Houd de saus onder af en toe roeren warm op een zeer laag vuur terwijl u de zalmfilets bakt.
  • Laat de olie in een grote koekenpan op een matig tot hoog vuur zeer heet worden. Bestrooi de zalmfilets met wat zout en peper en bak ze in ca. 4 minuten gaar. Controleer dit door er met de punt van een scherp mes in te prikken. Er moet helder vocht uitstromen. Leg de filets op voorverwarmde borden en schenk de saus erover. Garneer de vis met peterselie.