Zalmfilet met gorgonzola

Informatie


In Noorwegen, Schotland en Ierland wordt veel zalm gekweekt. Hierdoor is de zalm constant verkrijgbaar en aantrekkelijk geprijsd. Ten aanzien van de kwekerijen bestaan uiteraard kwaliteitsverschillen. Hoe minder zalmen per bassin, des te beter is de uiteindelijke kwaliteit. Kweekzalm krijgt daarom een 'etiket' opgeplakt, bijvoorbeeld met de gradatie 'ordinary' of 'superior'.

Vis van de week

Zalmfilet met gorgonzola, een gerecht voor 4 personen

Ingrediënten


  • 4 zalmfilets van ca 200gr
  • 4 eetlepels fijngehakte peterselie
  • Zout en peper
  • 1dl droge witte wijn
  • 25gr boter
  • 100gr gorgonzola (of roombrie)
  • Bereiding


  • Bestrooi de zalf filets met zout en peper. Verhit de boter in een koekenpan en bak de zalm aan de roze kant in ca. 2 minuten lichtbruin. Snijd intussen de gorgonzola in vier plakken.
  • Keer de zalmfilets en leg de gorgonzola erop. Strooi de peterselie erover en schenk langs de rand van de pan de wijn erbij. Smoor de zalm zonder deksel in ca. 5-6 minuten zachtjes gaar en laat de wijn verdampen. Lekker met roergebakken spitskool en gebakken krieltjes.
  • Tip van Hollemans

      Zalm is een vette vissoort, net als panga of tonijn wat u als alternatief kunt gebruiken. Deze vissen bevatten goede vetten die de kans op hart- en vaatziekten verkleinen en cholesterolverlagned werken.