Gebakken wijtingfilet met pikante mayonaise

Informatie


In Nederland was wijting altijd 'vis voor de poes'. Men heeft daarom gezocht naar een lekkere wijze om dit vetarme visje een nieuw imago te geven. Zo is het lekkerbekje ontstaan. De lekkerbek, een hele toepasselijke naam voor deze vis die zich voedt met garnalen, een delicatesse uit de zee.

Vis van de week

Gebakken wijtingfilet met pikante mayonaise, voor 4 personen

Ingrediënten


  • 1 ei, 3el olijfolie, 50gr bloem
  • Voor de mayonaise
  • 2tl paprikapoeder
  • Scheutje citroensap, 25gr boter
  • 1 eierdooier, 25gr fijne bleekselderij
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • Halve tl fijngehakte verse dille
  • 2el dijonmosterd
  • 300ml olijfolie
  • 8 wijting filets, Gemengde salade
  • 2el witte wijnazijn, 2el tomatenketchup
  • 2el mierikswortelroom
  • Bereiding


  • Maak eest de mayonaise. Vermeng eierdooier, mosterd, azijn en paprikapoeder in een kom. Voeg in een dun straaltje de olie toe, al kloppend met een garde. Klop tot het mengsel glad en dik is en klop dan alle overige ingrediŽnten erdoor. Dek de mayonaise af en zet hem in de koelkast.
  • Vermeng ei, 1el van de olijfolie, citroensap, dille en wat zout en peper in een ondiepe kom. Klop alles goed door elkaar.
  • Haal beide kanten van elke visfilet door het mengsel en vervolgens door de bloem. Schud overtollige bloem eraf.
  • Verhit de boter met de resterende olijfolie in een grote, zware koekenpan. Ban de visfilets in 8 tot 10 minuten rondom goudbruin en gaar. Bak de vis zo nodig in 2 gedeelten en houd de gebakken vis warm terwijl u de rest bakt.
  • Serveer de vis heet, met de pikante mayonaise en een salade.