Spaghetti a la vongole

Informatie


De Vongole is een delicatesse en wordt veel gegeten in Italië en in landen rond de Middellandse Zee. De schelp lijkt veel op de uit Frankrijk komende Aloude alleen heeft de Vongole een rondere vorm dan de Aloude. De vangstgebieden zijn de Adriatische zee, de Middelandse zee en Noord Atlantische oceaan.

Vis van de week

Spaghetti a la vongole, gerecht voor 4 personen.

Ingrediënten


  • 1kg vongole
  • 1tl verse tijm
  • 1el verse peterselie, gehakt
  • 2el olijfolie
  • 1,5dl witte wijn
  • Peper en zout
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 400gr tomatenstukjes uit blik
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 350gr gedroogde spaghetti
  • Bereiding


  • Doe de vongole in een grote pan met een bodempje water en kook ze, met het deksel erop en onder geregeld omschudden, 3 tot 4 minuten op hoog vuur tot alle schelpen open zijn. Laat ze uitlekken en bewaar het kookvocht, verwijder dichte schelpen. Zet ze even apart.
  • Verhit de olie in een koekenpan en fruit hierin de ui in 10 minuten langzaam zacht maar niet bruin. Laat het knoflook en de tijm daarna 30 seconden meebakken. Zet het vuur hoger en roer de wijn erdoor. Breng alles snel aan de kook en laat het indikken tot een siroopachtige stof. Roer de tomaten en het opgevangen kookvocht erdoor en laat het geheel met het deksel erop 15 minuten indikken. Breng opsmaak met peper en zout.
  • Kook intussen de spaghetti in ruim water met zout beetgaar volgens de aanwijzingen op het pak. Laat goed uitlekken en doe de spaghetti dan terug in de pan.
  • Doe de schelpdiertjes bij de saus en laat de saus 2 tot 3 minuten doorwarmen. Roer de peterselie erdoor. Hussel dan de tomatensaus goed door de pasta tot het een geheel is geworden en dien meteen op.
  • Tip van Hollemans

      Een paar vongole in de schelp doen het aardig als garnering