Nijlbaars met shii-takes

Informatie


De victoriabaars dankt zijn naam aan het feit dat de nijlbaars ooit uitgezet is in het Victoriameer in Centraal-Afrika. Een experiment dat later tot gevolg had dat de sterke vis veel overige vissoorten uitroeide en de nijlbaars nu in grote getale in het meer voorkomt.

Vis van de week

Nijlbaars met shii-takes, gerecht voor 4 personen.

Ingrediënten


  • 2el lichte sojasaus
  • Geraspte schil en sap van 1 citroen
  • 2 lente uitjes, gesnipperd
  • 2el olie
  • 4x 200gr victoriabaars
  • 2el droge sherry
  • 1tl geroosterde sesamolie
  • Snufje suiker
  • 150gr shii-takes, in plakjes
  • Bereiding


  • Meng sojasaus, olie, sherry, suiker, citroenschil en citroensap in een kan. Leg de filets in een ondiepe niet-metalen ovenschaal (ze moeten er net naast elkaar in passen). Giet een deel van de marinade over de vis, keer de filets om en giet de rest erover.
  • Dek ze af en laat ze 4 uur of langer in de koelast staan (keer de vis af en toe om) en laat hem daarna weer op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 180graden.
  • Verhit de sesamolie in een koekenpan en roerbak de shii-takes 3 tot 4 minuten, of tot ze zacht worden. Voeg de lente ui toe, roer goed en haal de pan van het vuur. Verspreid het shii-takemengsel over de vis en zet deze afgedekt met aluminiumfolie 25 tot 30 minuten in de oven, of tot de vis niet meer doorschijnend is en stevig aanvoelt. Geef er eiermie bij.