Venusschelpen in gele bonensaus

Informatie


De Venusschelp leeft in zandbodems en komt voor beneden de laagwaterlijn, meestal bevindt de schelp zich ongeveer tussen 30 en 60 meter waterdiepte. Het zijn filteraars die leven van in het water zwevend voedsel. De dieren kunnen hun kleppen bijzonder lang dichthouden. Zo wordt vermeld dat ze wel 18 dagen in een vogelmaag kunnen overleven en zonder schade weer 'uitgepoept' kunnen worden.

Vis van de week

Venusschelpen in gele bonensaus, voorgerecht voor 4 personen.

Ingrediënten


  • 1el olie
  • 1,5kg venusschelpen, gewassen
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1,3dl kippenbouillon
  • 1el geraspte verse gember
  • 1 lente uitje, gesnipperd
  • 2el gele bonensaus (zie tip)
  • Bereiding


  • Laat een wok heel heet worden, voeg de olie toe en laat deze heet worden. Roerbak de knoflook en de gember 30 seconden en voeg dan de gele bonensaus en venusschelpen toe. Roer alles goed door. Schenk de kippenbouillon erbij en roer tot alle schelpen zijn opengegaan. Gooi schelpen die niet binnen 3 minuten opengaan weg. Breng op smaak met zout en witte peper. Schep de schelpen in een kom of op een bord en strooi er lente ui over.
  • Tip van Hollemans

      Gele bonensaus wordt ook wel gefermenteerde gele sojabonenpasta genoemd. Het is verkrijgbaar in pot in de natuurvoedingswinkel of de toko. Als u geen gele bonensaus kunt vinden, kunt u ook bruine bonensaus nemen, die hetzelfde smaakt, of zwarte bonensaus, die wat sterker van smaak is.