Visstoofschotel met venusschelpen
Informatie
De Venusschelp leeft in zandbodems en komt voor beneden de laagwaterlijn, meestal bevindt de schelp zich ongeveer tussen 30 en 60 meter waterdiepte. Het zijn filteraars die leven van in het water zwevend voedsel. De dieren kunnen hun kleppen bijzonder lang dichthouden. Zo wordt vermeld dat ze wel 18 dagen in een vogelmaag kunnen overleven en zonder schade weer 'uitgepoept' kunnen worden.
Bereiding
Verhit de olie in een grote, zware pan. Voeg de ui, saffraan, tijm, cayennepeper en zout naar smaak toe. Roer goed en fruit de ui op een laag vuurtje in ca. 8 tot 10 minuten zacht. Voeg het knoflook toe en bak het nog 1 minuut mee.
Voeg tomaten, wijn en visbouillon toe. Breng het geheel aan de kook en laat het 1 minuut koken. Draai dan het vuur laag en laat het mengsel 15 minuten zachtjes pruttelen.
Voeg de visfilet en zeeduivel toe en laat ze nog 3 minuten zachtjes sudderen op een laag vuur.
Voeg de venusschelpen en inktvisringen toe en laat ze ca. 2 minuten sudderen, tot de schelpen open gaan. Verwijder de exemplaren die dicht blijven. Voeg de basilicum of peterselie en zout en peper naar smaak toe. Serveer het gerecht met brood.