Visstoofschotel met venusschelpen

Informatie


De Venusschelp leeft in zandbodems en komt voor beneden de laagwaterlijn, meestal bevindt de schelp zich ongeveer tussen 30 en 60 meter waterdiepte. Het zijn filteraars die leven van in het water zwevend voedsel. De dieren kunnen hun kleppen bijzonder lang dichthouden. Zo wordt vermeld dat ze wel 18 dagen in een vogelmaag kunnen overleven en zonder schade weer 'uitgepoept' kunnen worden.

Vis van de week

Goedgevulde visstoofschotel met venusschelpen, gerecht voor 4 personen.

Ingrediënten


  • 2el olijfolie
  • Flinke mespunt cayennepeper
  • 2ltr hete visbouillon
  • 1 ui, in dunne reepjes
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 350gr witvisfilet, zonder vel, blokjes
  • Enkele saffraandraadjes
  • 800gr gep. tomaten uit blik, uitgelekt
  • 350gr zeeduivel, zonder vlies, blokjes
  • 1tl gedroogde tijm
  • 175ml droge witte wijn
  • 1kg venusschelpen
  • 200gr pijlstaartinktvis, in ringen snijden
  • 2el fijngehakte verse basilicum
  • Dikke sneden brood
  • Bereiding


  • Verhit de olie in een grote, zware pan. Voeg de ui, saffraan, tijm, cayennepeper en zout naar smaak toe. Roer goed en fruit de ui op een laag vuurtje in ca. 8 tot 10 minuten zacht. Voeg het knoflook toe en bak het nog 1 minuut mee.
  • Voeg tomaten, wijn en visbouillon toe. Breng het geheel aan de kook en laat het 1 minuut koken. Draai dan het vuur laag en laat het mengsel 15 minuten zachtjes pruttelen.
  • Voeg de visfilet en zeeduivel toe en laat ze nog 3 minuten zachtjes sudderen op een laag vuur.
  • Voeg de venusschelpen en inktvisringen toe en laat ze ca. 2 minuten sudderen, tot de schelpen open gaan. Verwijder de exemplaren die dicht blijven. Voeg de basilicum of peterselie en zout en peper naar smaak toe. Serveer het gerecht met brood.