Tongscharfilet in zoetzure saus

Informatie


Tongschar is te verkrijgen in gezouten en gedroogde vorm. Ondanks zijn naam is de tongschar geen familie van de tong maar behoort de tongschar tot de scholachtigen. De vis wordt ook wel neustong genoemd.

Vis van de week

Tongscharfilet in zoetzure saus, voor 4 personen.

Ingrediënten


  • 750gr tongscharfilet
  • 100gr hazelnoten, gehakt
  • 225gr rijpe tomaten, ontveld en gehakt
  • Bloem
  • 50gr pijnboompitten
  • 2el rodewijnazijn, peper en zout
  • 2el olijfolie, plus extra om te frituren
  • 16 kleine / 8 grote plakken rauwe ham
  • 1,5dl water, gekookte aardappelen
  • 2 uien, fijngesneden
  • 50gr rozijnen
  • 3el verse peterselie, gehakt
  • Bereiding


  • Spoel de visfilets af en dep ze droog. Bestuif ze licht met bloem. Verhit in een koekenpan ongeveer 2,5cm olijfolie (die de vis net bedekt) op een matig vuur. Dompel de visfilets, 2 tegelijk, helemaal onder in de olie. Frituur ze zo 5 tot 6 minuten en laat ze dan uitlekken op keukenpapier.
  • Verhit de 2 extra eetlepels olie in een grote steelpan. Fruit hierin de uien in 7 tot 8 minuten zacht en bruin. Bak de hazelnoten, pijnboompitten en rozijnen 1 tot 2 minuten mee tot de noten goudbruin zien. Voeg de tomaten toe en laat het geheel nog 5 minuten pruttelen.
  • Voeg de azijn toe en na 5 minuten het water, de peterselie en peper en zout. Roer goed door en laat nog 5 minuten pruttelen.
  • Leg de gefrituurde vis in de saus en laat het geheel 10 minuten zachtjes sudderen. Serveer met gekookte, aardappelen.