Tongscharfilet meuniere

Informatie


Tongschar is te verkrijgen in gezouten en gedroogde vorm. Ondanks zijn naam is de tongschar geen familie van de tong maar behoort de tongschar tot de scholachtigen. De vis wordt ook wel neustong genoemd.

Vis van de week

Tongscharfilet meuniere, gerecht voor 4 personen.

Ingrediënten


  • 4 tongscharfilets
  • 4el fijngehakte peterselie
  • 30gr bloem
  • Partjes citroen, voor erbij
  • 200gr geklaarde boter (zie opmerking)
  • 2el citroensap
  • Bereiding


  • OPMERKING! Geklaarde boter verbrandt minder snel dan andere botersoorten. Klaar boter door een pakje boter te smelten en te wachten tot de melkachtige bestanddelen naar de bodem zijn gezakt. Schep eventueel schuim eraf en giet de heldere, gele vloeistof uit de pan, zodat de melkachtige bestanddelen achterblijven.
  • Spoel de vis af onder een stromende kraan. Dep ze droog. Bestuif de vis met bloem en bestrooi hem daarna met zout en peper. Smelt 150gr van de boter in een koekenpan die groot genoeg is voor alle filets, of gebruik de helft van de boter en bak de vis in 2 porties.
  • Leg de vis met het vel naar boven in de pan en bak hem in 4 minuten gaar. Leg de vis op voorverwarmde borden, druppel het citroensap erover en bestrooi met de peterselie. Smelt de rest van de boter in de pan en laat hem bruin wordt (niet te bruin, anders smaakt het gerecht aangebrand). Giet de boter over de vis en geef er partjes citroen en gestoomde groenten bij.