Provencaalse tongfilet

Informatie


Onze Nederlandse visserij is gespecialiseerd in de vangst op deze platvis. Tong komt vooral in de Noordzee voor. Tong is een 'bodembewoner', net als de meeste andere platvissen. De tong ligt overdag ingegraven in het zand en gaat 's nachts op zoek naar voedsel.

Vis van de week

Provencaalse tongfilet, gerecht voor 4 personen

Ingrediënten


  • 4st grote tong, gefileerd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1el fijngehakte verse tijm
  • 2 kleine rode uien
  • 2 courgettes, in plakjes
  • Gegratineerde aardappelen
  • 120ml groentebouillon
  • 1 gele paprika, in reepjes
  • 4el droge witte wijn
  • 400gr tomaten blokjes uit blik
  • Bereiding


  • Snijd elke ui in 8 partjes. Doe ze met de bouillon in een zware steelpan, dek deze af en laat de inhoud 5 minuten zachtjes koken. Neem de deksel van de pan en laat de bouillon onder af en toe roeren geheel inkoken. Voeg wijn en knoflook toe en laat dit zachtjes koken tot de uien zacht zijn.
  • Voeg courgette, paprika, tomaten, tijm, zout en peper naar smaak toe. Laat de saus nog 3 minuten zachtjes koken en schep hem dan in een grote casserole.
  • Vouw de filets dubbel en leg ze bovenop de saus. Dek het gerecht af en bak het 15 tot 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180graden, tot de vis ondoorschijnend en gaar is.