Tilapia in vruchtensaus

Informatie


Tilapia is een verzamelnaam voor een groot aantal soorten tropische zoetwatervissen. Sommige soorten tilapia’s kunnen een lengte van 45 cm en een gewicht van 2,5 kg bereiken. Oorspronkelijk stamt deze vissoort uit Afrika, maar werd door de mens uitgezet in andere werelddelen. De vis wordt gekweekt en is dus heel het jaar door goed te krijgen.

Vis van de week

Tilapia in vruchtensaus, gerecht voor 4 personen

Ingrediënten


  • 4 tilapia’s, schoongemaakt met kop
  • Plantaardige olie
  • 1 ui, gesnipperd
  • Halve citroen, 1el fijne peterselie
  • Bloem<, 4el witte wijn/li>
  • 3 tomaten, ontveld en fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 600ml visbouillon, 1tl suiker
  • 1tl gemalen kurkuma
  • Halve tl gedroogde tijm
  • 2el arachideolie
  • 1 fijne groene peper, zonder zaden
  • 2el fijngehakte verse lente ui
  • 15gr boter
  • 1 niet geheel rijpe mango, in blokjes
  • Bereiding


  • Doe de vissen in een ondiepe kom. Knijp de citroen erboven uit en wrijf ze voorzichtig in met knoflook, tijm en wat zout en peper. Stop wat van de lente uitjes in de buikholte van elke vis. Dek de vissen losjes af met plasticfolie en laat ze enkele uren of een nacht marineren in de koelkast.
  • Verhit wat plantaardige olie in een grote koekenpan. Bestuif de vissen met bloem en bak ze in enkele minuten rondom goudbruin. Schep ze met een schuimspaan op een bord en houd ze apart.
  • Verhit de arachideolie en boter of margarine in een pan en fruit de ui in 4 tot 5 minuten zacht. Roer de tomaten erdoor en laat ze enkele minuten flink bakken.
  • Voeg kurkuma, witte wijn, groene peper, visbouillon en suiker toe en roer goed door. Breng het mengsel aan de kook en laat het afgedekt 10 minuten zachtjes koken.
  • Voeg de vissen toe en kook ze 15 tot 20 minuten mee op een zacht vuur, tot ze geheel gaar zijn. Schep de mango rond de vis en laat ze in 1 tot 2 minuten goed doorwarmen.
  • Leg de vis op een voorverwarmde schaal en schenk de mango- tomatensaus erover. Garneer het gerecht met peterselie en serveer het direct.