Vispastei van snoekbaars

Informatie


Veel mensen denken onterecht dat het hier gaat om een kruising tussen de snoek en de baars. De meeste snoekbaars vinden we in het IJsselmeer en in de Friese meren. De snoekbaars past zich snel aan zijn omgeving aan, want de vis komt zowel in heldere meren als in troebel water en zelfs in polderslootjes voor.

Vis van de week

Vispastei van snoekbaars, een gerecht voor 4 personen

Ingrediënten


  • 500gr snoekbaarsfilet, stukjes van 2cm
  • 4 fijne, gedroogde tomaten in olie
  • 2el fijngesneden peterselie
  • 1el citroensap, 125ml slagroom
  • 40gr bloem plus extra voor uitrollen
  • 5 plakjes bladerdeeg
  • 50gr boter, 1el mosterd
  • 1dl droge witte wijn
  • 250ml visbouillon (1 tablet)
  • 4 stengels bleekselderij, smalle bogen
  • 100gr gekookte mosselen
  • 100gr ijslandse garnalen
  • Bereiding


  • Besprenkel de visstukjes met citroensap en bestrooi ze met peper en zout.
  • Verwarm de oven voor op 200graden. Smelt de helft van de boter in een pan, voeg de selderij en toemaat toe, bak ze al roerend zachtjes ca. 5 minuten en schep ze met een schuimspaan in een ovenschaal.
  • Doe de rest van de boter in dezelfde pan, roer de bloem erdoor en laat het al roerend ca. 2 minuten pruttelen. Schenk er al roerend de wijn bij tot het glad gebonden is. Roer dan scheut voor scheut de bouillon en 1dl room erdoor. Voeg de vis toe en laat het geheel zachtjes ca. 1 minuut pruttelen. Roer er dan de mosterd, garnalen, mosselen en peterselie door en breng het geheel op smaak met zout en peper. Schep het mengsel door de groenten in de ovenschaal.
  • Rol de plakjes bladerdeeg uit tot een lap die ca. 2cm groter is dan de ovenschaal. Plak de randen vast met water. Maak in het midden een gaatje en bestrijk het deeg met de rest van de room. Bak de pastei op een rooster in het midden van de oven in ca. 20 minuten goudbruin en gaar.