In de Nederlandse visafslagen wordt de laatste jaren weer wat meer schelvis aangevoerd. Gelukkig, want schelvis is een lekkere vis, die verfijnder is dan kabeljauw en het hele jaar goed te krijgen is.
Schelvis pakketjes met olijven en tomaat, gerecht voor 4 personen
Ingrediënten
100gr groene olijven zonder pit
1dl visfumet uit een pot
2dl creme fraiche
4 gedroogde tomaten in olie, uitgelekt
3el droge witte wijn
4el fijngesneden dragon
600gr schelvis filet
4 plakjes bladerdeeg
2el citroensap
1 eierdooier, losgeklopt met 2el water
Bereiding
Verwarm de oven voor op 220graden. Pureer de olijven en tomaten grof in een foodprocessor. Besprenkel de vis met het citroensap en strooi er zout en peper over.
Breng de visfumet met de wijn aan de kook en laat het mengsel zonder deksel tot ca. 3 eetlepels inkoken.
Leg de pakketjes deeg naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met het ei. Bak ze in het midden van de oven in ca. 12 minuten goudbruin en gaar.
Stoom de visfilet boven een pan met kokend water in ca. 8 minuten gaar. Verdeel de vis in stukjes van ca. 2 cm en schep het olijven tomaat mengsel erdoor.
Voeg de creme fraiche aan de fumet toe en breng het al roerend aan de kook. Laat de saus ca. 5 minuten pruttelen. Voeg zout peper en dragon toe.
Snijd het bladerdeeg met een kartelmes als een broodje open. Leg de onderste helften op de borden en verdeel de vis erover. Lepel de saus over het geheel en leg de deegdeksels erop.