Scheermes uit de Hollandse keuken

Informatie


Scheermessen leven voornamelijk in schoon zand. Zij kunnen zich zeer snel ingraven als zij door enige oorzaak boven op de bodem terecht zijn gekomen. De meeste soorten leven beneden de laagwaterlijn tot ongeveer 50 meter waterdiepte, enkele soorten leven ook in de getijdenzone.

Vis van de week

Scheermes uit de Hollandse keuken, gerecht voor 2 personen.

Ingrediënten


  • 1kg scheermessen
  • 3 teentjes knoflook, gesneden
  • 1 ui, fijn gesneden
  • Olie
  • Bereiding


  • Zet de scheermessen een halve dag met koud gezouten water om de schelpdieren schoon te laten spoelen, ververs het water tussentijds 1x.
  • Zet een pan met 2,5 liter water op het vuur en breng deze aan de kook. Wanneer het water goed kookt, zet u het vuur uit. Doe vervolgens de scheermessen in de pan en laat deze ca. 30 seconden staan. Proef nu of het vlees al eetbaar is. Wacht hierna nog eens 10 seconden. En giet het geheel dan af en laat ze kort uitlekken.
  • Bak ondertussen in een diepe pan de knoflook en de ui aan in wat olie en doe direct de scheermessen erbij. Schep dit een paar keer om en breng op smaak met peper. Na ca. 2 minuten is het gerecht klaar.
  • Lekker met stokbrood en gebakken aardappelen.
  • s