Provencaalse strandgapers
Informatie
Scheermessen leven voornamelijk in schoon zand. Zij kunnen zich zeer snel ingraven als zij door enige oorzaak boven op de bodem terecht zijn gekomen. De meeste soorten leven beneden de laagwaterlijn tot ongeveer 50 meter waterdiepte, enkele soorten leven ook in de getijdenzone.
Bereiding
Spoel de strandgapers goed af en gooi eventueel dode schelpdieren weg. Doe ze in een grote pan met een bodempje water en kook ze, met het deksel erop en onder geregeld omschudden, 3 tot 4 minuten op hoog vuur tot alle schelpen open zijn. Verwijder de dichte. Laat ze uitlekken en bewaar het kookvocht.
Verhit de olie in een grote pan en fruit hierin langzaam in 8 tot 10 minuten de ui zacht maar niet bruin. Fruit knoflook en tijm een minuutje mee en voeg dan de rode wijn toe en laat het snel indikken tot een stroopachtige stof. Voeg tomaten en het gezeefde strandgapers vocht toe en breng dit aan de kook. Doe een deksel op de pan en laat het 30 minuten pruttelen. Haal het deksel eraf en Laat nog 15 minuten pruttelen.
Voeg de scheermessen toe en kook nog 5 minuten tot alles goed warm is. Breng op smaak met peterselie, peper en zout en serveer met veel vers knapperig brood.