Sardines, ook wel sardienen of pelsers, behoren tot de straalvinnige vissen uit de familie haringen. Sardines komen bijna wereldwijd voor en danken hun naam aan het Mediterrane eiland Sardinië
Gevulde sardines, gerecht voor 4 personen.
Ingrediënten
50gr rozijnen
2 teentjes knoflook, gesneden
2el balsamicoazijn
3el marsala, 4 el olijfolie
1el verse salie, gesneden
500gr verse sardines, schoongemaakt
2el verse peterselie, gehakt
4 grote tomaten, ontveld en gehakt
4el zwarte olijven, zonder pit
225gr zilveruitjes, gehalveerd
1,5dl vis- of groentebouillon
4el pijnboompitten, geroosterd
Bereiding
Week de rozijnen ongeveer een uur in de marsala tot ze goed zacht zijn. Laat ze uitlekken en bewaar zowel de rozijnen als de marsala.
Verhit de olijfolie in een grote pan en fruit op laag vuur de uien in 15 minuten goudbruin en gaar. Bak het knoflook en de salie een minuutje mee. Voeg de tomaten toe en na 2 minuten de bouillon, de azijn en de marsala. Breng het geheel aan de kook en laat het ca. 25 minuten pruttelen.
Doe de sardines erbij en laat het geheel 2 tot 3 minuten pruttelen. Voeg de rozijnen, olijven en pijnboompitten toe en wacht 2 tot 3 minuten tot de vis gaar is. Voeg de peterselie toe, garneer met een schijfje citroen.