Spinaziesalade met rog

Informatie


Er zijn een aantal soorten roggen, waarvan de stekel- of doornrog in Nederland het meest wordt aangevoerd. Roggen zijn eigenlijk geen platvissen, maar platte vissen. Platvissen worden geboren als rondvis, na een aantal weken verandert de lichaamsvorm en neemt een platte vorm aan.

Vis van de week

Spinaziesalade met rog, voor 4 personen.

Ingrediënten


  • 750gr rogvleugels
  • 1 citroen, in kwarten
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 450gr jonge spinazieblaadjes
  • Halve theelepel chilisnippers
  • 1 laurierblaadje, 2el gehakte peterselie
  • 1el olijfolie, 1el lichtbruine suiker
  • 50gr pijnboompitten, licht geroosterd
  • 1el zwarte peperkorrels
  • 1 kleine rode ui, dun gesneden
  • 50gr rozijnen, peper en zout
  • Bereiding


  • Doe de rog in een grote pan koud water met de rozemarijn, het laurierblad, de peperkorrels en de citroen en breng alles aan de kook. Laat het met het deksel op de pan 4 tot 5 min. Koken tot het vlees van het kraakbeen loslaat. Draai het vuur uit en laat de pan 15 minuten staan.
  • Schep de vis eruit en snijd het vlees in stukjes.
  • Kook intussen in een schone pan in 30 seconden de blaadjes spinazie met wat hangend water tot ze slinken. Giet de groente af, spoel hem af onder de koude kraan en laat hem goed uitlekken. Knijp het teveel aan water eruit. Zet de spinazie even weg.
  • Verhit de olijfolie in een grote, diepe koekenpan en fruit hierin 3 tot 4 minuten de rode ui zacht maar niet bruin. Voeg het knoflook, de chilisnippers, pijnboompitten, rozijnen en suiker toe. Fruit dit 1 tot 2 minuten mee en voeg dan de spinazie toe. Hussel het 1 tot 2 minuten door elkaar tot alles goed warm is.
  • Spatel de vis erdoor en bak hem nog een minuutje mee. Breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de salade over de borden en bestrooi deze met de gehakte peterselie.