Poon met gebakken aubergine

Informatie


Er zijn drie soorten ponen te onderscheiden: de grauwe poon, de rode poon en de Engelse poon. Zoals de namen al doen vermoeden, is de ene poon rood en de ander grauwbruin. De Engelse poon is rood. Een van de bijnamen van poon is knorhaan, dit vanwege het geluid dat ze maken om belagers af te schrikken en als herkenning voor soortgenoten.

Vis van de week

Poon met gebakken aubergine, voor 2 personen.

Ingrediënten


  • 4 ponen, schoon en gewassen, met kop
  • 1el rode wijnazijn
  • 1,3dl olijfolie, 2el citroensap
  • 350gr aubergine, in stukjes
  • 16 kleine zwarte ontpitte olijven
  • 1el grenadine, 1 geraspte ui
  • 80gr pijnboompitten, licht geroosterd
  • Voor de marinade
  • Mespunt verkruimelde chilivlokken
  • 100gr veldsla of jonge spinazie
  • 1tl zwarte peper, 1tl komijnzaadjes
  • 1 grote teen knoflook, geperst
  • 2el grof gescheurde muntblaadjes
  • Snufje saffraandraadjes
  • 1el oregano, 1tl korianderzaadjes
  • Bereiding


  • Leg de vis in 1 laag in een ondiepe niet metalen schaal. Week de saffraan 10 minuten in 1 el heet water en meng dan de saffraan (met weekvocht), de helft van de olie, een flinke snuf zout en de rest van de ingrediënten voor de marinade. Schep wat van de marinade in de holte van de vis en smeer de rest uit over het vel. Dek de schaal af en laat de vis 2 uur in de koelkast marineren.
  • Leg de vis op een grote bakplaat en verdeel de aubergine eromheen. Bestrijk de aubergine en de vis met de overgebleven marinade en zet de bakplaat 20 minuten onder de hete grill, of tot de vis gaar is (keer de vissen zo nu en dan om).
  • Doe intussen de pijnboompitten, de sla en de munt in een kom en schep alles goed door elkaar. Meng de rest van de olie met de azijn en breng op smaak. Giet de dressing over de salade en verdeel deze over 2 borden. Strooi de olijven en gebakken aubergine over de salade en leg de poon erop. Sprenkel tot slot wat kookvocht over de elke vis.