Paling in het groen

Informatie


De levenscyclus van de paling begint en eindigt in de Sargassozee, gelegen in de Atlantische Oceaan ten zuiden van de Bermuda-eilanden. Paling komt voor in vrijwel alle Nederlandse rivieren, kanalen, polders en het IJselmeer. De aanvoer uit die wateren is beperkt, vandaar dat er vaak een beroep gedaan wordt op importen en kweek.

Vis van de week

Paling in het groen, gerecht voor 4 personen.

Ingrediënten


  • 1250gr stoofpaling, stukjes v. 5cm
  • 1 zakje waterkers 75gr, fijngesneden
  • 250ml droge witte wijn
  • 3el bloem
  • 15gr peterselie, fijngesneden
  • Halve el maïzena
  • 50gr boter
  • 30gr kervel, fijngesneden
  • Partjes citroen
  • 2 uien, gesnipperd
  • 1dl slankroom
  • Bereiding


  • Spoel de stukken paling goed schoon, laat ze uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Strooi de bloem in een diep bord en wentel de paling erdoor. Schut overtollig bloem eraf.
  • Smelt de boter in een pan en bak de ui zachtjes ca. 5 minuten. Roer de paling, waterkers en kruiden erdoor en voeg zout en peper naar smaak toe. Schenk de room en zoveel wijn erbij dat de paling net onderstaat.
  • Breng het geheel aan de kook en laat de paling zonder deksel in 7 tot 10 minuten zachtjes gaar worden.
  • Roer de maïzena met een scheutje water tot een glad papje. Schep de paling met een schuimspaan in een warme schaal. Roer het maïzenapapje door het stoofvocht en laat het geheel al roerende binden. Schenk de saus over de paling en garneer het gerecht met de partjes citroen.
  • Lekker met gekookte aardappelen en een gemengde salade.