Octopus in basilicumsaus

Informatie


Het bekendste geslacht binnen de orde van inktvissen is de Octopus. Deze dieren kunnen zich in allerlei spleten nestelen op zoek naar voedsel of schuilplaats. Het voedsel bestaat voornamelijk uit krabben, garnalen, kreeften, weekdieren en vissen. Ze komen voor in alle wereldzeeën en oceanen, en kunnen korte tijd op het droge leven, zolang hun kieuwen maar vochtig zijn.

Vis van de week

Octopus in basilicumsaus, gerecht voor 4 personen.

Ingrediënten


  • 1 octopus ca. 1kg
  • Basilicumsaus
  • Parmezaanse kaas
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 basilicumplantje
  • Zout
  • Peterselie, 1el citroensap
  • 3 teentjes knoflook
  • Olijfolie
  • Peper en zout, olijfolie
  • Pijnboompitten
  • Bereiding


  • Breng de octopus in een ruime pan aan de kook, deze op een klein vuurtje gaar koken. Vorkgaar, denk hierbij aan 2 tot 3 uur. Maak gebruik van een snelkookpan om de kooktijd aanzienlijk te verkorten ca. 20 minuten. Giet de inktvis af en laat hem afkoelen. Hak intussen de knoflook en de peterselie fijn en knip de inktvis in kleine stukjes. Vermeng hem met de peterselie, knoflook, citroensap, zout en olijfolie. Lekker met gebakken aardappeltjes en salade.
  • Voor de saus
    Neem alleen de blaadjes van de basilicumplant. Was deze en laat ze uitlekken in een vergiet. Hak de blaadjes fijn en doe deze in een schaaltje, daarna de fijngehakte knoflook teentjes, de pijnboompitten, de fijn geraspte Parmezaanse kaas en een snufje zout. Vermeng het mengsel met olijfolie. Zorg dat de saus bedekt is met olijfolie. U kunt de saus maximaal een week bewaren in de koelkast, mits hij onder de olijfolie staat.