Octopus in rode wijn

Informatie


Het bekendste geslacht binnen de orde van inktvissen is de Octopus. Deze dieren kunnen zich in allerlei spleten nestelen op zoek naar voedsel of schuilplaats. Het voedsel bestaat voornamelijk uit krabben, garnalen, kreeften, weekdieren en vissen. Ze komen voor in alle wereldzeeŽn en oceanen, en kunnen korte tijd op het droge leven, zolang hun kieuwen maar vochtig zijn.

Vis van de week

Octopus in rode wijn, gerecht voor 4 personen

Ingrediënten


  • 1kg octopus
  • 2 middelgrote wortels
  • 200ml droge, rode wijn
  • Zout en peper
  • 3 tomaten
  • 4el fijngehakt venkel groen
  • 2 witte uien
  • 4el olijfolie
  • 3 teentjes knoflook
  • 1el tomatenpuree
  • Bereiding


  • Was de octopus en snijd de kop, die ingeklemd zit tussen de kleine buidel en het ringvormige deel van de vangarmen, af en gooi hem weg. Druk de kaken tussen de vangarmen eruit. Vil de buidel, draai hem binnenstebuiten en verwijder de eventueel nog aanwezige ingewanden. Spoel de buidel uit.
  • Zet een pan zonder olie op een niet te hoog vuur. Leg de octopus er met gespreide vangarmen in, strooi er een beetje zout over en laat hem 15 minuten in zijn eigen sap smoren (1x keren). Was hem daarna in lauwwarm water, laat hem uitlekken en snijd hem in hapklare stukjes.
  • Schil de uien, snijd ze in vieren en vervolgens in kleine stukjes. Hak de knoflook fijn. Schil de wortels, was ze en deel ze in de lengte in vieren en snijd ze in schijfjes. Was de tomaten, dompel ze even in kokend water en pel ze daarna. Snijd ze eveneens in schijfjes.
  • Stoof de uien en knoflook op een niet te hoog vuur in olijfolie tot ze er glazig uitzien. Voeg er de stukjes wortel en de octopus bij en bak ze al roerend 30 seconden. Breng op smaak met tomatenpuree, rode wijn, peper en zout. Laat het geheel zachtjes koken.
  • Leg er de tomatenschijfjes en de helft van het venkelgroen op. Laat de octopus afgedekt smoren tot de stukjes vlees zacht zijn. Breng daarna op smaak met peper en zout. Strooi er de rest van het venkel groen op, dien vervolgens heet of lauwwarm op.
  • Serveer er gekookte rijst of wit brood bij.