Gestoofde octopus in rode wijn
Informatie
Het bekendste geslacht binnen de orde van inktvissen is de Octopus. Deze dieren kunnen zich in allerlei spleten nestelen op zoek naar voedsel of schuilplaats. Het voedsel bestaat voornamelijk uit krabben, garnalen, kreeften, weekdieren en vissen. Ze komen voor in alle wereldzeeën en oceanen, en kunnen korte tijd op het droge leven, zolang hun kieuwen maar vochtig zijn.
Bereiding
Maak de octopus schoon en spoel hem af onder de kraan. Doe de octopus met een kwart van de uien en de laurierbladeren in een pan zacht kokend water en laat hem 1 uur zachtjes koken.
Dompel intussen de tomaten 30 seconden in kokend water en vervolgens in koud water. Ontvel ze en hak ze grof.
Laat de octopus uitlekken en snijd hem met een scherp mes in stukken. Gooi de uien en laurierbladeren weg.
Verhit de olie in een pan en bak de octopus, de resterende uien en het knoflook 3 minuten. Voeg tomaten, suiker, oregano, peterselie, wijn en azijn toe en laat het geheel al roerend ca. 5 minuten koken, tot het mengsel zacht is.
Dek de pan af en laat de inhoud op een zo laag mogelijk vuur ca. 1,5 uur stoven, tot de saus ingedikt en de octopus gaar is. Garneer het gerecht met verse kruiden en serveer het met warm brood en pijnboompitten om erover te strooien.