Zeer goed gevulde vissoep
Informatie
Mul is een kleine vis van ongeveer 15 tot 20 cm, met een grote kop. De meeste mullen worden voor de Franse kust gevangen. Bij de vangst in West Europa wordt er nauwelijks onderscheid gemaakt tussen de mul en de rode mul. In de recepten kunnen beiden gebruikt worden.
Bereiding
Mix voor de rouille de paprika, peper, knoflook, olie en broodkruimels in een blender of keukenmachine tot een glad mengsel. Schep het in een kom en zet het in de koelkast.
Snijd de filets in kleine stukken, pel de garnalen en bewaar de koppen en schalen voor de bouillon.
Doe de visgraten, garnalen koppen en schalen in een pan met ui en water. Breng dit aan de kook en laat het 30 minuten zachtjes koken. Laat de bouillon iets afkoelen en zeef hem.
Week de saffraan in kokend water verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote braad of soeppan en bak hierin de stukken witvis blokjes 1 minuut op hoog vuur. Laat ze uitlekken.
Verhit de resterende olie en bak hierin venkel, knoflook, sinaasappelschil en tijm tot ze beginnen te kleuren. Meet de gezeefde bouillon af en vul deze met water aan tot ca. 1,2ltr.
Doe de bouillon in de pan met saffraan, tomaten, tomatenpuree en laurierblaadjes. Voeg zout en peper toe. Breng de soep aan de kook, draai het vuur laag en laat alles 20 minuten sudderen.
Roer de vis en garnalen, gepeld en ongepeld, door de soep en voeg de mosselen toe. Dek de pan af en kook de inhoud nog 3 tot 4 minuten. Verwijder mosselen die niet opengaan. Serveer de soep heet met de rouille.
U kunt de mosselen ook als eerst koken en het mosselvlees als laatst toevoegen. U kunt het kookvocht gebruiken bij de bouillon. U kunt de rouille ook door de soep heen mengen i.p.v. apart serveren.