Romige mosselsoep

Informatie


Mosselen komen in Nederland voor in twee gebieden: de Oosterschelde en de Waddenzee. Vers zijn ze dus bijna altijd te koop, van half april tot half juli zult u het moeten doen met diepgevroren mosselen.

Vis van de week

Romige mosselsoep, een gerecht voor 6 personen

Ingrediënten


  • 1kg verse mosselen, met schelp
  • 1 kleine rode ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 150ml droge witte wijn
  • 1 kleine prei, in dunne ringen
  • 1el fijne peterselie, 250ml slagroom
  • 475ml water, 25 gr boter
  • 1 wortel, in kleine blokjes
  • 1el fijngehakt vers basilicum
  • Halve rode paprika, in blokjes
  • 2 tomaten, ontpit, ontveld en gesneden
  • 1 stengel bleekselderij, dunne plakjes
  • Bereiding


  • Doe de mosselen in een grote pan met de helft van de wijn en 150ml water.
  • Dek de mosselen af en kook ze op een hoog vuur tot ze opengaan. Verwijder exemplaren die niet open zijn gegaan. Schep de mosselen met een schuimspaan in een schaal en laat ze genoeg afkoelen om ze te kunnen vastpakken. Haal ze uit hun schelp en laat er desgewenst een paar in de schelp, voor garnering.
  • Zeef het kookvocht door een schone theedoek om eventuele resten zand en gruis te verwijderen. Verhit de boter in dezelfde grote pan en bak hierin ui, prei, wortel, tomaten en knoflook 2 tot 3 minuten op een hoog vuur.
  • Draai het vuur laag en bak het mengsel nog 2 tot 3 minuten. Voeg dan het kookvocht, de rest van het water en de wijn, de peterselie en basilicum toe en laat alles 10 minuten zachtjes koken. Voeg de mosselen, bleekselderij, paprika, slagroom en zout en peper naar smaak toe.