Mosselen in zoetzure chilisaus

Informatie


Mosselen komen in Nederland voor in twee gebieden: de Oosterschelde en de Waddenzee. Vers zijn ze dus bijna altijd te koop, van half april tot half juli zult u het moeten doen met diepgevroren mosselen.

Vis van de week

Mosselen in zoetzure chilisaus, voorgerecht voor 4 personen, of hoofdgerecht voor 2 personen

Ingrediënten


  • 2 el grof gesnipperde gemberwortel
  • Zoetzure chilisaus
  • 2 eetlepels olie
  • 2 stengels citroengras (sereh)
  • 2 rode paprika
  • 4 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 2kg mosselen
  • 2 knoflookteentjes
  • 6 eetlepels witte wijnazijn
  • 10 verse basilicumblaadjes
  • 3 of 4 theelepels sambal oelek
  • 1 theelepel zout
  • Bereiding


  • Begin met de saus. Maak de paprika’s schoon en snijd ze in stukken. Pel en snipper de knoflook. Pureer de paprika en knoflook met 2 eetlepels water in een foodprocessor tot een pasta.
  • Roer de paprika puree, sambal, olie, basterdsuiker, azijn en zout door 1dl water. Breng het mengsel al roerende aan de kook en laat het in ca. 15 minuten zachtjes inkoken tot een dikke saus. Laat de saus afkoelen en breng hem eventueel nog op smaak met sambal. (de saus blijft in de koelkast zeker 2 weken goed)
  • Verwijder het buitenste blad van het citroengras en snijd de stengels in stukjes van ca. 2cm. Doe de gember en het citroengras in een grote pan en schenk er ca. 1cm water op.
  • Doe de mosselen in de pan.
  • Leg een deksel op de pan, breng het vocht aan de kook en kook de mosselen, op een hoog vuur, ca. 5 minuten tot alle schelpen open zijn. Verwijder schelpen die niet zijn opengegaan.
  • Giet de mosselen af en schep de in reepjes geknipte basilicumblaadjes erdoor. Serveer de saus apart.
  • Lekker met stokbrood.