Gevulde markeel uit de oven

Informatie


De makreel is een schoolvis die dicht bij het wateroppervlak zwemt. In de zomer komen de vissen dicht bij de kust voor en trekken dan naar het noorden. In de winter bevinden ze zich in diepere wateren. Het voedsel (kreeftachtigen en vissen) wordt aan de wateroppervlakte gezocht.

Vis van de week

Gevulde makreel uit de oven, gerecht voor 4 personen

Ingrediënten


  • 4 makrelen, schoon, met kop
  • 1 venkelknol met veel blad
  • 2el paneermeel
  • Zout en zwarte peper
  • 40gr boter
  • 1 ei
  • 1 grote ui
  • Snufje gemalen piment
  • 4el droge, witte vermout
  • 2 wortels
  • 5el fijngesneden peterselie
  • Boter om ovenschaal in te vetten
  • Bereiding


  • Was de markelen even en dep ze droog. Bestrooi ze vanbinnen en vanbuiten met een beetje peper en zout, laat ze daarna afgedekt en koel rusten. Schil de wortels en de ui en hak ze fijn. Was de venkelknol, snijd hem in stukjes en houd het groen apart.
  • Verwarm de oven voor op 200graden. Verhit 20gr boter in een pan en stoof de groenten 2 minuten al roerend op een niet te hoog vuur. Breng op smaak met peper, zout en piment. Meng er vervolgens het ei, de peterselie en het paneermeel door.
  • Vul de makreel met de groenten en leg de vis in een ingevette ovenschaal. De overgebleven vulling legt u rond de makreel. Verdun de vermout met 4 el water en giet dit op de vis. Laat de makreel in de oven onafgedekt in 25 minuten gaar worden.
  • Verhit de resterende boter in een pan en roer het fijngesneden venkelgroen erdoor. Doe dit alles op de vis en dien meteen op.
  • Heerlijk met knapperig stokbrood en aardappelpuree.