Gegrilde kreeft met beurre blanc

Informatie


Er zijn honderden soorten kreeften, van langoesten en rivierkreeftjes tot ‘de stoere jongens’ uit Nova Scotia (Noordoost Canada). Voor veel mensen is een vers gekookte kreeft een ware delicatesse, waarbij de inhoud van de poten het absolute summum is.

Vis van de week

Gegrilde kreeft met beurre blanc, voor 4 personen

Ingrediënten


  • 4 levende kreeften van ca 450gr
  • Beurre blanc
  • 50ml water, peper en zout
  • 2el boter
  • 25gr sjalotjes, fijngesneden
  • 150gr boter in klontjes
  • 1el witte wijnazijn
  • 2tl verse dragon, gehakt
  • 1el droge witte wijn
  • 1el verse peterselie, gehakt
  • Bereiding


  • Leg de kreeften ongeveer 2 uur in de vriezer. Halveer ze daarna met een heel groot mes in de lengte van kop tot staart. Bestrijk het kreeftenvlees met boter en leg het, met de opengesneden kant naar boven, 5 tot 7 minuten onder een heel hete grill tot de kreeft stevig en ondoorzichtig is geworden.
  • Doe intussen de sjalotjes met de azijn, witte wijn en water in een kleine pan. Kook dit in tot er nog maar 1 eetlepel vocht over is. Temper het vuur en voeg de boter beetje bij beetje en onder voortdurend roeren toe. Voeg pas nieuwe boter toe als het vorige kontje helemaal is opgenomen. Ga door tot alle boter op is en er een dikke saus is ontstaan.
  • Roer dragon en peterselie erdoor en breng op smaak met peper en zout.
  • Leg de kreeft op 4 borden en lepel er de beurre blanc over. Serveer met schijfjes citroen en verse kruiden.
  • Tip van Hollemans

      Het blijkt dat kreeften het kookproces pijnloos ondergaan als ze eerst 2uur in de vriezer hebben gelegen. Vindt u dit helemaal niets, bestel dan reeds gekookte kreeft bij Hollemans. U kunt ons daar tijdig over bellen.