Pittige krabben met koriander en chilipeper
Informatie
Levende krabben zijn niet altijd makkelijk te koop. Toch zijn tegenwoordig al heel wat liefhebbers van verse krab. Vooral de scharen zijn in trek. Dat is eigenlijk jammer, want juist in de schaal zit veel lekkers. Het beste seizoen is de herfst, totdat de vorst gaat invallen.
Bereiding
Dompel de krabben 2 minuten in kokend water. Snijd de krabben met een hakmes of een groot mes doormidden (in vieren als u grote krabben gebruikt). Verwijder de vederachtige kieuwen en draai de scharen uit het lijf. Draai de krabben om en trek de buikzijde eraf. Was de krabben met koud water en dep ze droog.
Meng de helft van de olie, de knoflook, gember, komijn, het korianderzaad, kurkumapoeder, de cayennepeper, tamarindepasta, suiker, chilipepers en een flinke snuf zout. Laat de rest van de olie in een pan heet worden, voeg het specerijenmengsel toe en roerbak 30 seconden.
Voeg de krabben toe en bak ze al roerend 2 minuten. Zorg ervoor dat het specerijenmengsel goed in de krab komt. Voeg 2,5 el water toe, doe het deksel op de pan en stoom de krabben 5 tot 6 minuten, of tot ze gaar zijn (de krabben zijn dan roze of rood en het vlees is dan niet meer doorschijnend). Druppel een beetje van het kookvocht over de krabben, bestrooi ze met koriander en serveer. Zorg voor vingerkommetjes en brood en voor gerei waarmee u de schalen van de krab kunt openmaken.