Krab met pepertjes

Informatie


Levende krabben zijn niet altijd makkelijk te koop. Toch zijn tegenwoordig al heel wat liefhebbers van verse krab. Vooral de scharen zijn in trek. Dat is eigenlijk jammer, want juist in de schaal zit veel lekkers. Het beste seizoen is de herfst, totdat de vorst gaat invallen.

Vis van de week

Krab met pepertjes, gerecht voor 4 personen.

Ingrediënten


  • 3 verse krabben
  • 3tl geraspte verse gember
  • 1el lichtbruine basterdsuiker
  • 2el olie
  • 2-3 rode chilipepers, fijngehakt
  • 2tl heldere rijstazijn
  • 1 ui, gesnipperd
  • 400gr gepureerde tomatenblokjes, blik
  • 4 teentjes knoflook, geperst
  • 1el sojasausk
  • Bereiding


  • Dompel de krabben gedurende 2 minuten in kokend water. Boen de krabben goed schoon. Trek de schaal van de buikzijde van de krab weg en duw het schild aan beide kanten opzij. Verwijder de vederachtige kieuwen en ingewanden en draai de scharen uit het lijf. Snijd de krabben met een hakmes of een groot mes in vieren. Kraak de scharen door er met een tang of met het heft van een zwaar mes hard op te slaan.
  • Laat een wok zeer heet worden, voeg de olie toe en draai de wok rond, zodat de olie wordt verspreid. Roerbak de krab in porties 2 tot 3 minuten, of tot de scharen helderrood zijn. Haal de krab uit de pan en zet hem weg. Doe de ui in de wok en bak 3 minuten. Voeg de knoflook, gember en chilipepers toe en bak 1 tot 2 minuten. Voeg de gepureerde tomaten, sojasaus, suiker, azijn en 1,3 dl water toe en roer goed. Breng het geheel aan de kook en laat de saus 5 minuten koken, of tot hij iets is ingedikt.
  • Doe de krab weer in de wok en schep goed door de saus. Laat alles 8 minuten sudderen, of tot de krab gaar is (keer regelmatig om).