Cioppino

Informatie


Levende krabben zijn niet altijd makkelijk te koop. Toch zijn tegenwoordig al heel wat liefhebbers van verse krab. Vooral de scharen zijn in trek. Dat is eigenlijk jammer, want juist in de schaal zit veel lekkers. Het beste seizoen is de herfst, totdat de vorst gaat invallen.

Vis van de week

Cioppino, gerecht voor 4 personen

Ingrediënten


  • 2 hele krabben, 350gr scholfilet
  • 2-3 teentjes knoflook, geperst
  • 2,5dl rode wijn
  • 60ml olijfoliet, 350gr victoriabaarsfilet
  • 1 rode chilipeper, fijngehakt
  • 5dl visbouillon, 1 takje tijm
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 400gr tomatenblokjes uit blik
  • 2-3 takjes peterselie, 350gr heilbotfilet
  • 1 wortel, in kleine stukjes
  • 1el tomatenpuree, 1el basilicum
  • 400gr rauwe, koploze garnalen
  • Bereiding


  • Trek de schaal van de buikzijde van de krab weg en duw het schild aan beide kanten opzij. Verwijder de vederachtige kieuwen en de ingewanden. Draai de scharen uit het lijf en snijd de krabben met een hakmes in vieren. Kraak de scharen met een tang of met het heft van een zwaar mes.
  • Verhit de olie in een grote pan met dikke bodem en bak de ui, wortel, knoflook en het pepertje 5 minuten op matig vuur, of tot de ui glazig is. Voeg de tomaat, tomatenpuree, wijn, bouillon, tijm en takjes peterselie toe. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur lager, doe het deksel op de pan en laat alles 30 minuten sudderen.
  • Voeg de stukjes krab aan de soep toe en laat ze 5 minuten zachtjes meekoken. Doe de garnalen in de pan en laat alles nog 1 minuut zacht koken. Voeg dan de stukjes vis toe en laat de soep nog 2 tot 3 minuten koken, of tot de vis niet meer doorschijnend is. Voeg flink wat zout en peper toe. Bestrooi de soep met peterselie en basilicum.