Kabeljauwmoten met prei- pesto saus

Informatie


Kleine kabeljauw heet gul. Gedroogde kabeljauw wordt ook stokvis genoemd en gefrituurde stukken kabeljauw worden wel kibbeling genoemd. Skrei is de naam die hij krijgt in de periode tussen december en april wanneer hij vanuit de Barentszzee naar het noordwesten van Noorwegen migreert om te paren.

Vis van de week

Gebakken kabeljauwmoten met prei- pesto saus, voor 4 personen

Ingrediënten


  • 4 moten kabeljauw
  • 50ml droge witte wijn
  • 25gr boter
  • 2el citroensap
  • 2dl creme fraiche
  • 2 dunne preien
  • 2el pesto
  • 1dl visfumet
  • 2el zonnebloemolie
  • Bereiding


  • Dep de vis droog met keukenpapier. Besprenkel de moten met het citroensap en bestrooi ze met zout en peper. Maak de preien schoon, halveer ze in de lengte en snijd de helften in smalle reepjes van ca. 2mm.
  • Breng de fumet met de wijn aan de kook en laat het mengsel tot circa de helft inkoken. Voeg de prei toe en laat die ca. 2 minuten zachtjes koken. Roer af en toe. Roer de creme fraiche en pesto erdoor en laat de saus ca. 8 minuten zachtjes pruttelen. Breng de saus op smaak met zout en peper.
  • Verhit de olie met de boter in een koekenpan met anti aanbaklaag en bak de vismoten in ca. 3 minuten per kant lichtbruin en gaar.
  • Schep de vis met een schuimspaan op de borden en lepel de saus erover en ernaast.
  • Lekker met gekookte aardappelen en broccoli.