Krokante harder met pepertjes en komkommer

Informatie


Harders hebben twee rugvinnen, één rugvin met meestal 4 stekels en een tweede vin met vinstralen en een buikvin met 5 vinstralen. De zijlijn nauwelijks zichtbaar (indien aanwezig). Harders worden hoogstens 90 cm lang. Ze verplaatsen zich in scholen en voeden zich met kleine wieren.

Vis van de week

Krokante harder met pepertjes en komkommer, voor 2 personen.

Ingrediënten


  • 1 harder met kop, schoongemaakt
  • 1tl geraspte verse gember
  • 1el tamarindepasta
  • 60ml olie, 1el fijngehakte koriander
  • Geraspte schil en sap van 1 limoen
  • 2el vissaus
  • 4 rode sjalotjes, in dunne ringetjes
  • 3 fijne rode chilipepers, zonder zaadjes
  • 1 komkommer, in dunne reepjes
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 2el geraspte palmsuiker of lichtbruine basterdsuiker
  • Olie, om in te frituren
  • Bereiding


  • Maak in beide kanten van de vis schuine inkepingen. Verhit de olie in een wok en voeg als de olie gaat walmen de sjalotjes toe en bak die al roerend in 2 minuten zacht en bruin.
  • Voeg de knoflook, gember en pepers toe en bak alles 1 minuut, of tot alles goudbruin en knapperig is. Meng suiker, tamarindepasta, limoensap en vissaus en voeg dit toe aan de saus. Laat hem 5 minuten koken, tot hij iets indikt. Roer de komkommer erdoor en haal de pan van het vuur. Doe de saus in een steelpannetje en laat staan. Maak de wok schoon.
  • Vul de wok met 2,5cm olie en verhit deze tot 180graden, of tot een stukje witbrood dat u erin laat vallen in 15 seconden goudbruin wordt. Laat de vis voorzichtig in de olie zakken en bak hem in 4 tot 5 minuten goudbruin en krokant. Zorg ervoor dat het vel niet aan de wok vastplakt en draai de vis halverwege om. Lepel tijdens het frituren de hete olie erover. Warm intussen de saus weer langzaam op. Laat de vis uitlekken op keukenpapier, sprenkel de saus over de vis en bestrooi hem met limoenschil en koriander.