Gesmoorde harder in chili- knoflooksaus

Informatie


Harders hebben twee rugvinnen, één rugvin met meestal 4 stekels en een tweede vin met vinstralen en een buikvin met 5 vinstralen. De zijlijn nauwelijks zichtbaar (indien aanwezig). Harders worden hoogstens 90 cm lang. Ze verplaatsen zich in scholen en voeden zich met kleine wieren.

Vis van de week

Gesmoorde harder in chili- knoflooksaus, voor 4 personen.

Ingrediënten


  • 2 harders van 800gr, ontschubd
  • Voor de saus
  • 2el hete bonensaus, 120ml bouillon
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 tot 2,5kg grof zeezout
  • 1el tomatenpuree, 1el rijstazijn
  • 1el droge sherry
  • 3 lenteuitjes, groene en witte delen los
  • 2tl lichtbruine basterdsuikert
  • Plantaardige olie, voor het frituren
  • 1tl fijngehakte verse gemberwortel
  • 1el maïzenapasta, beetje sesamolie
  • Bereiding


  • Maïzenapasta maak je door 4delen droge maïzena glad te roeren met 5 delen koud water.
  • Spoel de vissen af en dep ze droog. Snijd ze aan beide kanten om de 2,5cm schuin in tot op de ruggengraat. Smeer de vis aan beide kanten in met sojasaus en rijstwijn of sherry en laat ze 10 tot 15 minuten marineren.
  • Verhit de olie in een hete wok en frituur de vis ca 3 tot 4 minuten aan beide kanten, tot ze goudbruin zijn (zijn de vissen te groot verwijder dan de kop en staart voor het frituren). Giet de olie uit de wok tot er ca. 1 eetlepel olie overblijft.
  • Schuif de vissen naar de kant van de wok en voeg de knoflook, het wit van de lente uitjes, gember, hete bonensaus, tomatenpuree, suiker, azijn en bouillon toe. Breng het mengsel aan de kook en smoor de vis 4 tot 5 minuten in de saus, keer ze halverwege om. Voeg het groen van de lente uitjes toe. Bind de saus met de maïzenapasta, sprenkel de sesamolie erover en serveer het gerecht direct.