Harder in zoute korst

Informatie


Harders hebben twee rugvinnen, één rugvin met meestal 4 stekels en een tweede vin met vinstralen en een buikvin met 5 vinstralen. De zijlijn nauwelijks zichtbaar (indien aanwezig). Harders worden hoogstens 90 cm lang. Ze verplaatsen zich in scholen en voeden zich met kleine wieren.

Vis van de week

Harder in zoute korst, een gerecht voor 4 personen.

Ingrediënten


  • 1 harder van 1,5kg, zonder ingewanden
  • 2 teentjes knoflook, grof gehakt
  • Citroensaus
  • 1 sjalot, dungesneden
  • 2 tot 2,5kg grof zeezout
  • 2 sjalotjes, heel dun gesneden
  • 2 takjes verse peterselie
  • 1 citroen, ter garnering
  • 4el citroensap, peper en zout
  • 1 takje verse dragon
  • 300gr ongezouten boter
  • Bereiding


  • Was de vis en dep hem droog. Vul de vis met de sjalot, peterselie, dragon en het knoflook.
  • Bedek de bodem van een ovenschotel met een dikke laag zout, zodat de vis er ruim in kan liggen. Leg de vis erop en bedek hem met het overige zout. Sprenkel er wat water over en zet de schotel ca. 25 minuten in een voorverwarmde oven van 220graden.
  • Maak de citroensaus door de sjalotten en het citroensap 5 minuten zachtjes in een pan te laten pruttelen. Zet het vuur dan hoger en laat het sap voor de helft indikken. Temper het vuur en roer beetje bij beetje de boter erdoor tot alle boter is opgenomen en de sous dik is. Breng op smaak en houd de saus warm.
  • Haal de vis uit de oven en laat hem 5 minuten rusten voordat u de zoutkorst openbreekt. Haal de vis eruit en garneer hem met schijfjes citroen. Serveer meteen met de saus.
  • Het zout houdt de vis heerlijk vochtig en zacht, maar haal voor serveren wel alle stukjes zoute korst weg.