Gegrilde griet met broccoli
Informatie
Griet verandert, net als de tarbot, van kleur al naar gelang de plaats waar hij gevangen is. Op zanderige bodems heeft griet bijna de kleur van tong en op modderige ondergrond de kleur van pure chocolade.
Bereiding
Snijd de prei over de lengte doormidden maar laat ze aan een uiteinde samen. Kook ze beetgaar in licht gezouten water. Laat goed uitlekken. Wikkel er een plakje bladerdeeg rond, plak het vast met water en bestrijk deze met eigeel.
Bak ze in een voorverwarmde oven op 175graden tot ze goudgeel zijn. Kook de broccoliroosjes in gezouten water en laat ze goed uitlekken. Pureer de groente en meng met boter, peper en zout. Breng de broccolipuree met 2 lepels in vorm.
Kook de aardappeltjes, wentel ze in boter en meng er voor het serveren vers gesneden peterselie door. Grill de grietfilets in ca. 8 minuten, of tot het visvlees gemakkelijk verbrokkeld wanneer u er met een vork in prikt. Draai de filets 1x tussentijds om.
Laat de visbouillon met de witte wijn inkoken en meng de room erdoor, samen met een eetlepel mosterd, peper en zout. Lepel wat saus op het bord. Leg vervolgens de filets erop met daarbij de goudgebakken preistaafjes, 2 bolletjes broccoli en wat aardappeltjes. Garneer de gegrilde vis met wat mosterdzaadjes.