Griet verandert, net als de tarbot, van kleur al naar gelang de plaats waar hij gevangen is. Op zanderige bodems heeft griet bijna de kleur van tong en op modderige ondergrond de kleur van pure chocolade.
Griet met paddestoelen en dragon, gerecht voor 4 personen
Ingrediënten
4 grietfilets
1 sjalotje
2el creme fraiche
Bloem
4el olijfolie
1el citroensap
Versgemalen peper en zout
2dl visbouillon (v. tablet)
1el verse of gedroogde dragon
250gr oesterzwam
2tl maïzena of allesbinder
Bereiding
Spoel de filets af onder koud water en dep ze goed droog. Haal de vis door de bloem en bestrooi ze met peper en zout.
Borstel de paddestoelen schoon en snijd ze in reepjes of plakjes. Pel het sjalotje en snipper het. Verhit 3 eetlepels olie en bak hierin de visfilets in 3 tot 4 minuten per kant goudbruin en gaar. Houd ze op een andere schaal even warm en voeg aan het vet waarin de griet is gebakken 1el olie toe en bak de paddestoelen en het sjalotje in ongeveer 2 minuten.
Giet de visbouillon erbij en breng deze aan de kook.
Meng de maïzena met 1 el water (allesbinder wordt niet gemengd). Roer dit door het paddestoelenmengsel tot de saus bindt. Schep de creme fraiche, dragon en citroensap erdoor.
Serveer de saus bij de griet. Lekker met een salade en rijst.