Gebakken griet met spekjes en peterselieboter
Informatie
Griet verandert, net als de tarbot, van kleur al naar gelang de plaats waar hij gevangen is. Op zanderige bodems heeft griet bijna de kleur van tong en op modderige ondergrond de kleur van pure chocolade.
Bereiding
Was de vis, dep deze droog met keukenpapier. Maak op het dikste gedeelte van de rug kant 2 inkepingen haaks op de graat en wrijf de vissen in met zout, ook in de inkepingen. Laat het ca. 10 minuten intrekken.
Doe de melk in een diep bord. Verhit de olie in een grote koekenpan met anti aanbaklaag. Haal de vissen door de melk, laat ze uitlekken en leg ze met de lichte zijde in de pan. Bak de vis in 3 tot 4 minuten per kant op matig vuur goudbruin en gaar. Bak de laatste 3 minuten de spekjes mee.
Schep de grieten met de schuimspaan op een schaal, de lichte kant naar boven. Strooi de spekjes erover en dek ze losjes af met aluminiumfolie.
Verhit de boter in een steelpan tot hij lichtbruin begint de worden. Roer de peterselie en het citroensap erdoor en schenk het botermengsel over de vissen. Garneer het gerecht met partjes citroen.
Lekker met gekookte aardappel en een gemengde salade.