Fruits de mer met kruidensausje

Informatie


Een Coquille of Sint-Jakobsschelp is een mantelschelp die voorkomt in de Middellandse Zee. De dieren leven van planktonische organismen en andere zwevende voedseldeeltjes wat zij verkrijgen door met behulp van hun kieuwen het zeewater te filteren.

Vis van de week

Fruits de mer met kruidensausje, gerecht voor 4 personen.

Ingrediënten


  • 2,5dl droge witte wijn
  • 4 zwarte peperkorrels
  • Kruidensaus
  • 2,5dl visbouillon
  • 16st rauwe, koploze garnalen
  • 4 eierdooiers, 1el citroensap
  • Snufje saffraandraadjes
  • 12st coquilles (zonder schelp)
  • 4 teentjes knoflook, geperst
  • 1 laurierblaadje
  • 4x 100gr zalmfilet
  • 1el basilicum, 2dl olijfolie
  • 1 citroen in schijfjes, ter garnering
  • 4el fijngehakte peterselie
  • Bereiding


  • Voor de kruidensaus, doe de eierdooiers, knoflook, basilicum, peterselie en citroensap in een vijzel of keukenmachine en stamp of meng alles tot een luchtige, romige saus. Schenk de olie er met een theelepel druppel voor druppel bij en blijf stampen of mengen tot het mengsel dikker wordt. Schenk de olie er dan met een dun straaltje bij.
  • Giet de wijn en bouillon in een koekenpan en voeg de saffraan, het laurierblaadje en de peperkorrels toe. Breng alles op laag vuur aan de kook. Doe vervolgens de zalmfilets in de bouillon en laat deze ca. 5 minuten garen (hangt van de dikte van de filets af). Doe dan na 2 minuten de garnalen erbij en laat deze ca 3 minuten mee koken (de garnalen kleuren rood wanneer ze gaar zijn). En doe het coquille vlees 1 minuut na de garnalen erbij. De coquilles hebben een kook tijd van ca. 2 minuten. Haal na de verstreken tijd het vis vlees uit de pan en verdeel dit over de 4 voorverwarmde borden. En zet in ieder bord een schaaltje met de kruidensaus. Garneer de borden met schijfjes citroen en serveer met gebakken aardappeltjes.