Gebonden st.-jakobsschelpensoep

Informatie


Een Coquille of Sint-Jakobsschelp is een mantelschelp die voorkomt in de Middellandse Zee. De dieren leven van planktonische organismen en andere zwevende voedseldeeltjes wat zij verkrijgen door met behulp van hun kieuwen het zeewater te filteren.

Vis van de week

Gebonden st.-jakobsschelpensoep, voorgerecht voor 4 personen.

Ingrediënten


  • 4el boter
  • 400gr coquilles, uit de schelp
  • Peper en zout
  • 1 ui, fijngesneden
  • 3dl melk
  • 1el vers gehakte peterselie, garnering
  • 450gr aardappelen, in blokjes
  • 2 eierdooiers
  • 6dl warme visbouillon
  • 1,5dl slagroom
  • Bereiding


  • Fruit in 10 minuten de uien op een laag vuurtje in een grote steelpan tot ze zacht zijn, maar niet bruin. Laat de aardappelen met het deksel op de pan 10 minuten op een heel klein pitje meekoken.
  • Voeg de warme visbouillon toe, breng het geheel aan de kook en laat het 10 tot 15 minuten pruttelen tot de aardappelen gaar zijn.
  • Snijd intussen de coquilles in grove stukken en leg ze in een andere pan met de melk. Kook ze langzaam in ongeveer 6 tot 8 minuten zacht.
  • Pureer het aardappelmengsel met het kookvocht. Doe dit mengsel in een schone pan met de coquilles en de melk.
  • Spatel van het vuur af de eierdooiers en de room door de soep. Laat de soep dan op een laag vuurtje pruttelen onder voortdurend roeren, tot hij een beetje indikt. Dien de soep heet op, bestrooid met verse peterselie.